Sluiten

Het klimaat van Cyprus

Het klimaat van Cyprus

Cyprus heeft een subtropisch klimaat dat zich in het geval van Cyprus binnen de Köppen-klimaatclassificatie in twee klimaattypes in laat delen: het warme mediterrane klimaat en in delen van het binnenland een semi-aride type klimaat. Binnen het klimaatsysteem worden hier de lettercodes Csa en BSh aan gegeven. Kenmerkend voor het klimaat van Cyprus zijn de zeer zachte winters (aan de kust) en warme tot hete zomers. Sneeuw is alleen mogelijk in het Troodosgebergte in het centrale deel van het eiland. Regen komt vooral voor in de winter en de zomer is over het algemeen droog.

Klimaatgemiddelden

Hieronder staan de klimaatgegevens vermeld voor Cyprus. Deze cijfers zijn een gemiddelde voor het eiland. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen. Landinwaarts kan het in de winter koeler en in de zomer warmer zijn. In de hoger gelegen gebieden is het meestal koeler en minder zonnig. De combinatie van wind met luchttemperatuur kan zorgen voor een totaal verschillende beleving wat betreft de temperatuur. Zo kan het op beschutte plekken bij 20 graden gewoon zomers aanvoelen, terwijl op een plek met veel wind diezelfde twintig graden als fris ervaren kan worden.

Klimaattabel van Cyprus

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 14 15 17 21 25 29 32 33 31 26 21 16
Gemiddeld min. (°C) 6 6 7 11 14 18 20 20 18 15 11 8
Uren zon per dag 6 7 8 9 11 12 13 12 10 9 7 6
Neerslag (mm) 9 7 6 3 1 0 0 0 1 2 6 9

Zeewatertemperatuur

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van de zee rond Cyprus is 21-22 °C, van 17 °C in februari tot 27-28 °C in augustus (afhankelijk van de locatie). In de zeven maanden van mei tot november is de gemiddelde zeetemperatuur hoger dan 20 °C. In baaien met relatief laagstaand water kan de zeewatertemperatuur oplopen tot boven de dertig graden. Het populaire Nissi Beach is hier een goed voorbeeld van. Het is niet voor niets dat het strand van Nissi Beach zo geliefd is.

De seizoenen

Cyprus heeft lange warme zomers en vrij korte milde winters. In de periode april tot en met oktober is de hoeveelheid neerslag die valt bijna te verwaarlozen. Vrijwel alle neerslag valt in de periode december tot en met maart, hoewel de hoeveelheden dan nog meevallen vergeleken met Nederland.

In de lente gaan de temperaturen al vrij snel omhoog. Maart en april kennen vaak al een groot aantal zonnige dagen met temperaturen (ruim) boven de 20 graden. In mei wordt al steeds vaker de 30 graden bereikt en juni, juli en augustus zijn erg warm met regelmatig uitschieters richting of zelfs boven de 40 graden.

De hoger gelegen delen van het Troödosgebergte bieden dan uitkomst. De temperaturen liggen daar al snel zo’n 10 graden lager dan langs de zuidkust. In de wintermaanden valt er zelfs sneeuw in de bergen.

Het najaar is wat betreft de temperaturen het aangenaamst. September en oktober zijn warm, maar niet zo heet als de zomermaanden. Daarnaast is het zeewater opgewarmd tot zeer aangename temperaturen, wat voor strand- & zeeliefhebbers ideaal is.

BEKIJK UITGEBREIDE WEERINFO PER SEIZOEN